Terug naar blogoverzicht

Als DBC administrateur je steentje bijdragen in de zorg

Vanuit het traineeship finance in de zorg werkt Thijs Kuijsten als DBC administrateur in een ziekenhuis. Hij werkte via Fincade al voor meerdere zorgaanbieders aan de zorgkant van de financiële administratie en dat is zeker niet alleen achter een computer. Zo overlegt hij nu bijvoorbeeld met chirurgen over hoe behandelingen in het declaratiesysteem moeten worden opgenomen. Thijs heeft ons verteld hoe hij zijn bijdrage aan de zorg levert. Hier lees je het!

Toespitsen op zorg

Thijs volgde tijdens zijn studie economie het keuzevak gezondheidseconomie en raakte geïnteresseerd in de zorgsector. Thijs: “Ik wilde een richting kiezen om mij op toe te spitsen en vind de zorg fascinerend. Daarom klonk het traineeship finance in de zorg van Fincade ook meteen interessant.” Voor hem was het traineeship finance in de zorg een goede start van zijn carrière en een kans om bij verschillende zorgorganisaties ervaring op te doen.

Steeds beter worden

Via Fincade heeft Thijs al bij meerdere opdrachtgevers in de zorg gewerkt. “Het voordeel van detachering is dat je bij verschillende typen organisaties komt. Je leert hoe die organisaties in elkaar zitten en wat er bij je past. Dat is heel interessant. Bij elke opdracht begin je opnieuw, vanaf nul. En elke keer neem je jouw leerpunten mee, loop je alle fasen opnieuw door en word je steeds beter. Dat trekt mij wel”, aldus Thijs.

Werken als DBC administrateur

Momenteel is hij DBC administrateur in een ziekenhuis. “DBC is de Diagnose Behandel Combinatie. Bij jouw komst naar een ziekenhuis hoort een zorgvraag, daarop volgt een diagnose vanuit een specialisme”, vertelt hij. “Vervolgens krijgt de patiënt een behandeling en vervolgconsulten. Diagnose en behandeling worden gecombineerd en dat pakket is wat er gedeclareerd wordt.”

Als DBC administrateur controleer je of al die declaraties goed en onder de juiste codes vastgelegd zijn. Wanneer dit niet het geval is, legt Thijs dit voor aan de arts.

“Dan geef je aan: dit is wat ik zie, dit is waarom het niet werkt en dit is mijn voorstel om het te wijzigen. Dan beoordeelt de arts dat voorstel. De arts beslist.”

Vrij complex werk

Het is niet altijd simpel om die diagnoses en behandelingen goed in het systeem te zetten. Thijs: “Bij een eerdere opdracht vanuit Fincade deed ik dit voor plastisch chirurgen. Dat is vrij complex. Bij de meeste specialismen is het zo dat bij een diagnose veel verschillende behandelingen passen, maar bij plastische chirurgie had je bijvoorbeeld één behandeling voor één diagnose. Dat moet dan net goed matchen binnen de bestaande codes.

De chirurgen zeiden dan wel eens: dit is niet wat ik heb gedaan. Dat komt omdat de code aan de voorkant dan anders is dan aan de achterkant. Je moet meedenken en keuzes maken over welke codes het beste passen. Daarbij rekening houdende met de zwaarte van de operatie.”

DBC administrateur: veelzijdige functie

Naast de foutlijsten in de DBC, moet Thijs ook zijn andere controles uitvoeren. “Er zijn ook dingen die tijdsgebonden zijn. Zoals controleren of de IC-dagen op het juiste specialisme staan en de trajecten goed gekoppeld zijn. Dat moet binnen twee dagen, anders kunnen we dat niet meer aanpassen”, vertelt hij.

Daarnaast is er de wekelijkse OK-controle en helpt hij de opdrachtgever eventuele problemen op te lossen. Ook krijgt hij vragen van verschillende afdelingen die hij of meteen beantwoordt, of doorzet naar een collega met de juiste expertise om de vraag te beantwoorden.

Verdieping blijven zoeken

Binnen zijn opdrachten vanuit het traineeship finance in de zorg van Fincade is Thijs altijd op zoek naar manieren om door te groeien en meerwaarde te leveren voor zijn opdrachtgever.

“Momenteel ben ik voornamelijk met zorgadministratie bezig, maar dat gaat veranderen. Ik ga nieuwe mensen inwerken bij de zorgadministratie en hen daarna bij hun werk begeleiden”, vertelt Thijs.

Zoveel mogelijk toevoegen aan de zorg

Wat hem betreft zijn er voor de toekomst twee paden die hij zou willen bewandelen. “Ik kan nu eventueel business control oppakken. En de tweede zou de richting van teammanagement zijn. Dat zijn de functies die ik als verdieping en verbreding zie voor mijzelf. Uiteindelijk wil ik zoveel mogelijk kunnen toevoegen in de gezondheidszorg.”

Wil jij ook aan de slag bij Fincade? Bekijk dan hier onze vacatures!

Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Ook nieuwsgierig naar een traineeship bij Fincade?

Soortgelijke blogs