Terug naar caseoverzicht
Fincade

Als het goed is, is het goed

Per weg, spoor, zee en binnenwateren, Westerman Multimodal Logistics combineert deze modaliteiten en biedt altijd de meest efficiënte transportoplossing. Albert Konter, als cfo verantwoordelijk voor finance, is met een nieuw managementteam deze nieuwe weg ingeslagen. Hij is enthousiast over Fincade en vertelt je hier over enkele van zijn uitdagingen en hoe finance professionals van Fincade hem daarbij helpen.

Groen

Westerman Multimodal Logistics positioneert zich met de term Multimodel Logistics. Konter: “We zijn van businessmodel veranderd, zijn dieper de keten in gegaan en kiezen naast de weg ook voor het spoor en het water. Dat heeft verschillende redenen, zoals het chauffeurstekort, de toenemende heffingen van tol en, heel belangrijk, duurzaamheid. Vandaar ook de kleur groen in onze huisstijl. Om de duurzame gedachte te benadrukken.

Sinds september zijn we ook een eigen treindienst gestart. Drie keer per week gaat er een trein van Venlo naar Scandinavië. Daarmee vervangen we een groot deel van het wegvervoer. Er gaan zo’n veertig containers op en dat zijn dan veertig vrachtwagens minder op de weg. De locomotief loopt op stroom die groen wordt ingekocht. Dan heb je een behoorlijk reductie van je CO2 uitstoot.”

Deze veranderingen brengen op heel veel vlakken wat teweeg. Konter vertelt dat je dan niet kunt blijven werken zoals je deed. Er is meer bewaking, review en analyse vereist. En daar speelt Fincade ook een rol…

Managementinformatie

Konter: “Eén van de zaken waar we nu erg druk mee bezig zijn, is managementinformatie uit onze systemen halen. Zo snel en relevant mogelijk. Dit is natuurlijk altijd belangrijk, maar de verandering van ons businessmodel, het feit dat we nu ook een railoperator zijn, heeft die behoefte versterkt.

Het is onderdeel van beheerste bedrijfsvoering. We hebben een idee, we implementeren het en dan willen we zo snel mogelijk weten of dit het effect heeft dat we ervan verwachten. Dit is best lastig en het lukt ook niet altijd even goed, maar de handige mensen van Fincade zijn hierbij erg welkom.”

Goede ervaringen

Konter kent Fincade al langer. Ook in zijn vorige baan werkte hij al samen met onze finance professionals. Daar was behoefte aan snel inzetbare en zelf startende mensen terwijl de organisatie ook flexibel wilde blijven en geen vaste medewerkers op de payroll wilde hebben. De goede ervaringen die hij toen met Fincade opdeed, hebben ervoor gezorgd dat er bij Westerman Multimodal Logistics al snel twee finance professionals van Fincade aan het werk waren.

“Ook in de zomerperiode, wanneer mensen op vakantie gaan, maar de operatie niet stilligt en alle processen gewoon doorlopen, heb ik professionals van Fincade ingeschakeld. Dat is heel goed bevallen. Sommigen zijn blijven hangen en anderen zijn weer weggegaan, maar dit werkt heel fijn”, aldus Konter.

Van handen uit de mouwen naar procesoptimalisatie

De afdeling finance kent meerdere uitdagingen. Konter: “Toen ik hier in 2017 startte, hadden we behoefte aan capaciteit om achterstanden weg te werken bij wat ik de primaire processen noem. Werkzaamheden zoals inkoopfacturen boeken en facturen controleren.

Daar zijn de mensen van Fincade heel goed in. Zij zijn heel snel up-and-running en hebben de juiste skills. Maar bovenal kijken ze verder. Als zij honderd keer hetzelfde doen gaan ze kijken of dat niet handiger kan. En dan brengen ze verbeteringen aan in het proces en zorgen ervoor dat ook iemand anders hetzelfde proces met minder handelingen kan uitvoeren.”

En zo verschoven de behoefte van Westerman en de werkzaamheden van onze finance professionals van ‘de handen uit de mouwen bij het wegwerken van achterstanden’ naar ‘het optimaliseren van processen in de financiële administratie en de financiële rapportage daar omheen’.

Succesverhaal

De eerste twee finance professional die startten bij Westerman Multimodal Logistics  (Florian en Joey, red.) zijn na twee detavast-jaren in vaste dienst getreden. Konter: “Dat is wel een succesverhaal. Ik heb aan Fincade ook teruggekoppeld dat ik hun model erg waardeer.

Ik ben heel tevreden over de voorselectie die Fincade doet. Ze doen een goede check zodat alleen de juiste kandidaten doorstromen. En ook als ze hier bezig zijn, worden ze heel goed gecoacht door hun fieldmanager. Ik merk dat die hen enorm triggert en hen met een opdracht op pad stuurt; ‘denk mee met je opdrachtgever, wat kan beter, hoe kan jij nog meer van toegevoegde waarde zijn.’ Het is heel fijn dat ze ideeën aandragen en zo proactief zijn.”

Er is ook wel eens contact met andere partijen die professionals aanbieden: “Maar die heb ik nooit zover laten komen. Als het goed is, is het goed. Ik ben gewoon heel tevreden.”

Groei en ontwikkeling

Inmiddels is Joey bij finance gebleven en is Florian als trade manager aan de slag gegaan. “Die functie kan je vergelijken met een business controller, maar het is geen echte finance functie. Het is een functie tussen de operatie aan de ene kant en sales aan de andere kant. Florian bewaakt als trade manager continu de business en stelt zich vragen als ‘wat zijn we nu aan het doen, verdienen we daar nog steeds geld mee, kloppen de verkoopprijzen wel ten opzichte van hoe we zaken uitvoeren’. Hij werkt aan de ene kant met onder andere de data van Joey, aan de andere kant haalt sales prijzen bij hem op waarmee ze kunnen werken”, vertelt Konter.

Training en coaching

Konter ziet de finance professionals van Fincade bij Westerman groeien: “Ze komen binnen om gewoon mee te helpen, maar gaan uiteindelijk ook collega’s aansturen in de functionele lijn. Bovendien moeten ze dan dingen gedaan krijgen van mensen buiten hun afdeling. Daarbij krijgen ze ook te maken met weerstand.”

Bij Fincade trainen we onze finance professionals voor dit soort situaties. Zo leiden we ze niet alleen vakinhoudelijk op, maar organiseren we ook trainingen op het gebied van soft skills, zoals communicatie. Konter: “Dat, en dat ze in hun opdracht gecoacht worden, is heel prettig. Volgens mij hebben ze iedere maand een contactmoment met hun fieldmanager waar dit soort zaken ook besproken worden. Die training en coaching kunnen wij ze zelf niet bieden.”

Recruiter
Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Gerko Wijnsma

Wil jij ook deze frisse, enthousiaste medewerkers in je team?

Soortgelijke cases