Terug naar caseoverzicht
Fincade

Juiste match met finance professionals die je nooit zou uitnodigen

Het vinden van de juiste finance professional voor je team is tijdrovend, intensief en lastig. Hoe vaak zit jij aan tafel met een kandidaat die niet geschikt is? Mark Wolswijk, business unit controller bij Siemens Mobility heeft hier iets op gevonden. Door een aantal principes los te laten werkt hij nu met finance professionals die snel van toegevoegde waarde zijn, maar die hij anders nooit zou hebben ontmoet. 

Siemens Mobility biedt efficiënte mobiliteits- en logistieke oplossingen voor een geïntegreerd vervoerssysteem. Dan hebben we het, naast het leveren van treinen en trams, onder andere over beheerssystemen voor het spoorverkeer (bijvoorbeeld elektrificatie en beveiliging van het spoor) en wegverkeer (bijvoorbeeld tunnelautomatisering en de aansturing van matrixborden boven de snelweg). Met als doel om mensen en goederen nu en in de toekomst efficiënt, snel en veilig te vervoeren.

Mark Wolswijk is hier als business unit controller financieel verantwoordelijk voor de wegverkeer afdeling. Hij werkt met een team van 12 mensen, waaronder controllers voor bids, projecten, servicecontracten en de afdelingsrapportages.

Financieel afhandelen projecten

Een van de grootste uitdagingen van het team is het financieel goed afhandelen van projecten. Hierbij is het belangrijk om zo vroeg mogelijk een betrouwbaar inzicht te hebben in de verhouding tussen de financiële voortgang en de technische voortgang van een project ten opzichte van de planning.

Wolswijk: “Heb je op 40% van de technische voortgang al 50% uitgegeven, dan moet er wat gebeuren. Hoe eerder je dit soort informatie beschikbaar hebt, hoe groter de kans is dat je het project nog ten positieve kunt bijsturen.

We zijn in onze organisatie daarom altijd op zoek naar projectcontrollers die heel goed zijn in het vooruitkijken, in het aan zien komen of voorspellen van wat er gaat gebeuren. En niet zozeer naar administrateurs die terugkijken naar wat er is gebeurd en die het verleden vastleggen.

Als lerende organisatie willen we, wanneer er iets fout zou gaan, ook leren waarom zoiets dan fout gaat en maatregelen nemen waardoor dit op andere plekken niet meer gebeurt. Het is de uitdaging om dit zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen.

Deze rol is voor hoger opgeleide mensen die kunnen leren, interpreteren en een goed analytisch vermogen hebben. Deze mensen vind ik bij Fincade en dat zit ‘em vooral in de wijze waarop Fincade werft en selecteert en kandidaten zelf opleidt.”

Perfecte match met kandidaten die ik anders nooit zou zien

Wolswijk vervolgt: “Als we zelf werven dan geven we altijd aan dat de mensen die wij nodig hebben een financiële opleiding gehad moeten hebben. En het liefst een paar jaar werkervaring. Daardoor sluiten we uiteraard al heel veel potentiële goede medewerkers uit.

Het grappige is dat Fincade zegt dat die vooropleiding helemaal niets uitmaakt. Als je maar minimaal een hbo opleiding hebt, dan kan je starten. Als ik dan vertel wat voor mensen ik nodig heb en laat de eis op vooropleiding en ervaring even los, dan komen ze toch met goede kandidaten die kunnen leiden tot een perfecte match.

De onderdelen werving & selectie en opleiden bij Fincade hebben dus toegevoegde waarde. De kandidaten die normaal niet bij mij langs zouden komen, doen dat nu wel en zijn ook nog eens succesvol.”

Juiste karaktereigenschappen

Wolswijk: “Wat we ook merken wanneer we zelf werven, is dat het vaak de karaktereigenschappen van mensen zijn waarom ze niet bij ons kunnen aanhaken. Het zit ‘m in het analytische vermogen, of ze pro-actief en mondig genoeg zijn om als junior finance professional een ervaren technisch manager te vertellen, te overtuigen dat deze iets op een andere manier moet doen. Je moet sterk in je schoenen staan om zo’n manager zover te krijgen om er gezamenlijk iets aan te gaan doen.

Bij Fincade weten ze deze mensen te werven en, ongeacht hun achtergrond, in de Finance Academy klaar te stomen voor een finance functie. Elke maand start er een klasje finance trainees.

Ik heb bij hen aangegeven naar wie ik op zoek was en welke karaktereigenschappen ik belangrijk vind. En ook dat ik een voorkeur had voor iemand met juridische affiniteit, iemand die contracten kan lezen en vertalen. Misschien hebben we ook wel een beetje geluk gehad hoor, maar we werden op onze wenken bediend.”

Steile leercurve

Toen Wolswijk een tijdelijke extra hoeveelheid werk op zich af zag komen en het hem niet lukte hier een vaste medewerker voor te krijgen, was dat voor hem reden om iemand van buiten aan te nemen. Een finance professional van Fincade kwam ondersteunen.

Wolswijk: “Vervolgens, na twee maanden, vertrok een van onze vaste medewerkers en heeft de finance professional van Fincade die vaste plek overgenomen. Dat is zeker niet gebruikelijk en was alleen mogelijk omdat hij zich in die twee maanden zo snel en goed heeft ontwikkeld.

Hij heeft een hele steile leercurve doorlopen, z’n kansen gepakt en ook goed ingevuld. Zo konden we die positie eigenlijk bij toeval heel mooi invullen en hoefden we niet een aparte, externe procedure voor het werven van een nieuwe medewerker te starten.

En omdat deze oplossing met Fincade zo’n succes was, kiezen we nu voor nóg een vaste vacature voor een finance professional van Fincade.”

Grote voordeel: binnen 24 maanden vast in dienst

“Het grote voordeel van de oplossing van Fincade is dat de finance professionals binnen 24 maanden in vaste dienst komen.

Dat heeft voor mij wel een deur geopend. Bij vacatures zoek ik in eerste instantie mensen die bij Siemens Mobility of Siemens Nederland werken. Die kennen de organisatie goed en dat is heel handig bij de complexe projecten die hier spelen. En in tweede instantie gaan we voor externe mensen die we voor vast kunnen aannemen. Maar deze flexconstructie van Fincade is voor mij eigenlijk net zo goed, omdat je die finance professionals uiteindelijk toch ook in vaste dienst neemt.

Intern lopen we nog wel eens tegen wat dingetjes aan hoor. Bepaalde interne trainingen, budgetten of rechten kan ik bijvoorbeeld niet aan mensen geven die niet in vaste dienst zijn. Maar we vinden de voordelen van het werven en selecteren, het opleiden van de juiste mensen en het vinden van de perfecte match hier tegenop wegen. Over het algemeen ben ik gewoon heel tevreden over deze flexibele constructie.”, besluit Wolswijk.

Recruiter
Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Gerko Wijnsma

Wil jij ook deze frisse, enthousiaste medewerkers in je team?

Soortgelijke cases