Terug naar blogoverzicht

De juiste opdracht tijdens jouw traineeship finance

Tijdens je traineeship finance leer je in korte tijd ontzettend veel. Niet alleen uit de boeken, maar zeker ook in de praktijk. Je gaat namelijk aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. Of bij meerdere, zoals in het geval van Aschwine Pol. Hij vertelt je hier wat voor soort opdrachten je tegen kunt komen, waarom je daar zoveel leert en hoe hij samen met Fincade de juiste opdracht kreeg, een die precies bij hem past.

Aschwine Pol, een nuchtere Twellonaar, is nu een jaar finance trainee bij Fincade. Hij kwam binnen met een diploma hbo bedrijfseconomie op zak. “Bedrijfseconomie is heel breed. Daarom wilde ik bij een bedrijf aan de slag waar ik zoveel mogelijk kan zien en leren.”

Na zijn eerste maand vol met trainingen is Aschwine vervolgens begonnen aan een aantal verschillende opdrachten naast elkaar. Opdrachten waarin hij snel veel verantwoordelijkheid heeft gekregen. En veel verschillende taken in kleine organisaties met een informele cultuur past goed bij Aschwine.

Veel zelf doen, veel leren, bij kleine organisaties

Aschwine: “Ik ben één dag per week actief voor een stichting. Daar voer ik de complete administratie. In die ene dag red ik het om alle financiële componenten te behandelen. Ik ben dan bezig met debiteuren, crediteuren, bankboekingen, kasboekingen maar ook het opzetten van de jaarrekening. Het complete plaatje. Eigenlijk is het de fijnste opdracht om mee te beginnen. Ik heb snel alles kunnen leren wat je nodig hebt om verder te kunnen groeien.

Het opstellen van een jaarrekening was voor mij bijvoorbeeld compleet nieuw. Ik had wel geleerd waar een jaarrekening aan moet voldoen, maar het in de praktijk opstellen is totaal anders. Je krijgt een lijstje van de accountant met wat je moet opleveren. Sommige zaken zijn makkelijk, maar bij andere punten moet je complexe berekeningen en boekingen maken.

Gelukkig vind ik het leuk om met getallen te werken, berekeningen te maken en problemen op te lossen. Zo heb ik zelfs foutjes gevonden en correcties gemaakt waardoor de jaarrekening compleet anders werd. Daar heb ik veel van geleerd en ben ik erg trots op.”

Opdrachtgevers in de zorgsector

De andere vier dagen van de week verdeeld Aschwine over twee organisaties in de zorg. Bij de één is hij verantwoordelijk voor het complete debiteurenbeheer en bij de ander ook voor de gehele financiële administratie.

“De zorgsector is nog redelijk nieuw voor mij. Dat maakt het dus weer interessant om te doen. En ook dit zijn weer twee kleine en platte organisaties waar ik veel verschillende taken kan oppakken. Het werken in een organisatie waar de lijntjes kort zijn en waarin ik direct contact heb met de juiste mensen past bij mij. Ik moet niet eerst met meerdere partijen afstemming te zoeken voordat er wat kan gebeuren. Ik houd van een platte organisatie, waarin je bij mensen naar binnen kunt stappen. Net als bij Fincade zelf.”, zegt Aschwine.

Toekomst als controller

In toekomstige opdrachten wil Aschwine graag nog veel meer nieuwe dingen zien. Nog meer ervaring in de breedte opdoen.

Aschwine: “Klopt. Om erachter te komen wat ik over een jaar of twee wil doen of juist links wil laten liggen. Maar uiteindelijk zou ik graag in een rol als controller willen groeien. Bij de stichting heb ik daar al even aan kunnen ruiken want het eindwerk van een jaarrekening, toch best een verantwoordelijkheid, ligt toch vaak bij een controller.”

Het is het totaalpakket

Tot slot hebben we Aschwine nog gevraagd hoe hij terugkijkt op zijn eerste jaar. Aschwine hierover: “Ik ben heel tevreden over mijn eerste jaar. Ik heb veel geleerd, leuke opdrachten en leuke contacten met collega’s bij de opdrachten en bij Fincade zelf.

Er springt niet echt iets uit. Het is het totaalpakket. Ik heb in korte tijd zoveel ervaring opgedaan. Ik wist steeds beter wat ik al kon en wat ik nog wilde leren. Ik stroomde steeds makkelijker mee in de opdrachten en ik kon steeds zelfstandiger werken. Maar het mooiste is dat ik dit kon doen in de organisaties die bij mij pasten.”

Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Ook nieuwsgierig naar een traineeship bij Fincade?