Terug naar blogoverzicht
Fincade

Dé tips en tricks voor een knaller cv

Het meest iconische duo in het sollicitatieproces is veruit het cv en de motivatiebrief. Het cv is vaak het eerste waar recruiters een blik op werpen en dus de uitgelezen kans om een goede eerste indruk mee te maken. Maar wat is het precies? Cv, ofwel Curriculum Vitae, is het Latijnse woord voor levensloop. In de volksmond is het een document waar relevante werkervaring, contactgegevens en vaardigheden in worden opgesomd. Wat er allemaal in moet en hoe dit eruit moet zien? Wij helpen je een handje! We hebben tips en tricks voor een knaller cv op een rijtje gezet zodat de sollicitatie uitnodigingen binnenstromen!

Tip 1 Profielschets

Een korte profielschets is de uitgelezen kans om een stukje persoonlijkheid toe te voegen aan je cv, je bent immers zoveel meer dan je opleiding en werkervaring. Omschrijf kort en krachtig wie je bent en wat je toegevoegde waarde is. Benoem bijvoorbeeld hobby’s of skills die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert maar die niet direct terugkomen in je opleiding of werkervaring. Of schijf je goede kwaliteiten op en een korte opsomming van je belangrijkste ervaring.

Tip 2 – Omgekeerde chronologie

Lijkt vanzelfsprekend, maar we kaarten deze toch graag aan: zet je meest recente werkervaring en opleiding bovenaan! Zo is het gehele cv overzichtelijk en goed te lezen voor de opdrachtgever. Hetzelfde geldt voor eventuele certificaten, zet deze wel op volgorde maar laat wanneer deze behaald is achterwege.

Tip 3 – Less is more

Recruiters worden overspoeld met cv’s en wanneer ze van jou een half boekwerk ontvangen, beland je snel onder aan de stapel. Beperk je cv tot één (of maximaal twee) A4. Hoe je dat doet? Vermeld alleen relevante werkervaringen. Dit zijn dus niet alle bijbaantjes die je voor een paar maanden hebt gehad, maar banen die laten zien dat je klaar bent voor de baan waarop je solliciteert (of waar je meer aan hebt gehad dan geld verdienen). Laat daarnaast alle tierelantijntjes voor wat het is, dit leidt alleen maar af. Werk met (tussen)koppen, een leesbare regelafstand en kies voor een professioneel lettertype als Helvetica, Times New Roman of Calibri.

Tip 4 – De potentiële opdrachtgever

Pas het cv aan op de potentiële opdrachtgever en filter op basis hiervan wat relevante ervaringen zijn. Solliciteer je op een salesfunctie, dan verdienen die jaren debatteam een prominent plekje op je cv. Stuur je het cv op voor een ICT-functie, dan kan je beter je deelname aan de wiskunde olympiade vermelden. Op deze manier krijgt de opdrachtgever een goed beeld van jou zonder bedolven te worden in informatie.

Tip 5 – Puntjes op de i

Het cv is bijna rond! Check of je persoonsgegevens volledig zijn, je profielschets zonder spelfouten een goed beeld geeft van wie je bent en dat alle relevante opleidingen en werkervaring erin staan. Laat familie of vrienden nog een laatste check doen op spelling, formulering en informatie. Exporteer je cv naar een pdf-bestand en dan zit er nog maar één ding op: versturen.

Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging?

Upload dan je cv via onderstaande link en start met een traineeship in finance!

Traineeships in finance en andere vacatures

Recruiter
Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Lijkt het jou ook gaaf om bij Fincade te werken?

Andere interessante blogs