Terug naar blogoverzicht

Fraude bij traineeship finance

Pen van je werk meegenomen? Fraudeur! Maar er zijn ergere vormen. Fraude; wat is het, hoe ontstaat het en hoe voorkom je het? Het was het onderwerp van de kennissessie die onlangs werd georganiseerd door de kenniscommissie van Fincade.

Deze kenniscommissie is een initiatief van een groep enthousiaste finance professionals die zich meer willen verdiepen in specifieke thema’s, hun kennis willen verbreden en willen netwerken. Daarom organiseren zij jaarlijks een aantal kennissessies. 2019 werd afgetrapt met het onderwerp fraude.

Wat is fraude?

‘Fraude is het zichzelf, dan wel een ander, bevoordelen ten laste van … door misbruik van vertrouwen.’ Dit betekent dat het meenemen van een pen van je werk of het maken van een privéprintje al als fraude kan worden aangemerkt. Omdat een pen en een printje ‘weinig waarde’ hebben wordt hier niet zo zwaar aan getild. Maar aan het meenemen van een euro uit de kas vaak weer wel. De beste oplossing is om als organisatie af te spreken wat wel en wat geen fraude is.

Externe spreker

Tijdens de kennissessie ‘fraude’ die werd georganiseerd door de finance trainees van de kenniscommissie was een externe spreker uitgenodigd. Forensisch accountant Bart Bruin van Integis deelde ervaringen op het gebied van onderzoek naar vermoedens van fraude, feitenonderzoeken en integriteitsonderzoeken. Bruin ging onder meer in op het ontstaan en de ontdekking van fraudezaken die ook de landelijke media hebben beziggehouden, zoals vastgoedfraude op de Zuidas, De Uithoflijn en SNS-property finance.

6 fraude lessons learned

Naast het bovenstaande trokken we nog een aantal lessen uit de verhalen van Bart Bruin:

  1. Dat fraude kan ontstaan als de fraudedriekhoek, bestaande uit cultuur, gelegenheid en intentie, er ruimte toe geeft. In de ideale situatie zitten de drie aspecten van de fraudedriehoek dicht, maar in de praktijk is dit vrijwel onmogelijk. De beste manier om fraude te voorkomen is de 20% maatregelen te vinden die in 80% van de fraudezaken voorkomen. Het is wel mogelijk om verder te gaan dan 80%, maar dat is dan vaak erg duur.
  2. Dat fraude overal voorkomt, branche-onafhankelijk is.
  3. Dat fraude bijna altijd per toeval wordt ontdekt.
  4. Dat het vierogenprincipe fraude pas kan voorkomen als het goed wordt uitgevoerd. Als iemand zonder enige relevante kennis betalingen moet controleren dan kan je wachten op fouten.
  5. Dat er veel beschuldigingen van fraude via de (social) mediakanalen worden geuit en dat die vaak ongegrond blijken.

En de meest belangrijke, en oh zo logische; 6. iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

Bijzonder (hard) groeien in het traineeship finance

Wil jij ook een carrière in finance opbouwen waarin je je op meer vlakken dan alleen finance ontwikkelt?

Meld je dan nu aan voor ons traineeship finance. We maken een vakinhoudelijke topper van je, maar daarnaast kan je super leuke collega’s, ontspanning in de vorm van allerlei sociale activiteiten, een sterke persoonlijke groei en dit soort gave kennissessies met externe sprekers verwachten.

We wachten op je!

Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Ook werken bij Fincade?

Soortgelijke blogs