Terug naar blogoverzicht
Fincade

Is automatisering een bedreiging voor de finance professional?

Als we alle doemscenario’s op opiniepagina’s en social media moeten geloven, nemen automatisering en kunstmatige intelligentie de komende jaren veel banen van financials over. Sommige onderzoeken voorspellen dat 30% tot 50% van de banen in finance uiteindelijk overbodig wordt. Maar is dat wel zo? En is automatisering eigenlijk wel een bedreiging voor de moderne finance professional? Of levert het juist nieuwe uitdagingen en kansen op? 

Repeterend werk zal verdwijnen

Uit onderzoek blijkt dat op dit moment gemiddeld 34% van de tijd van een finance professional opgaat aan wat we repeterend werk noemen: data-entry, de financiële planning, de crediteurenadministratie en auditwerkzaamheden.

De verwachting is dat deze werkzaamheden de komende vijf jaar grotendeels zullen worden geautomatiseerd. Maar dat betekent niet dat er banen hoeven te verdwijnen! Financials houden daardoor namelijk tijd over om zich op andere interessante werkzaamheden te richten.

Meer focus op analytische-, strategische- en advieswerkzaamheden

Binnen financiële afdelingen zal de focus namelijk verschuiven naar meer analytische-, strategische- en advieswerkzaamheden. Zo ontstaat er bijvoorbeeld meer ruimte voor echte dataspecialisten: financials met feeling voor IT, die de technologie gebruiken om data-analyses te maken en trends te voorspellen. Daarnaast ontstaat er behoefte aan financials die die gegevens weer door kunnen vertalen naar de strategie en doelen van de onderneming. Finance professionals zullen daarmee een prominentere, centralere en meer strategische rol binnen de onderneming innemen.

Andere vaardigheden

Een dergelijke verschuiving van de focus in werkzaamheden maakt wel dat de finance professionals van nu andere vaardigheden nodig hebben dan vroeger. Zo moeten ze uiteraard goed met de technologie uit de voeten kunnen en zich nieuwe ontwikkelingen snel eigen kunnen maken. Daarnaast worden ‘soft skills’ als goede communicatieve vaardigheden en het vermogen tot samenwerking steeds belangrijker.

Bij Fincade besteden we veel aandacht aan deze vaardigheden, om zo onze finance professionals klaar te stomen voor de toekomst.

Vertrouwen in de toekomst

Bij Fincade hebben we vertrouwen in de toekomst en in de toekomstbestendigheid van onze finance professionals. En er zijn meer mensen die vertrouwen hebben in de toekomst van financials: uit onderzoek onder 200 Nederlandse cfo’s en financieel directeuren blijkt dat 70% van de respondenten gelooft dat automatisering niet automatisch tot baanverlies leidt. Een groot deel van hen denkt juist dat het binnen financiële afdelingen tot een toename van de werkgelegenheid leidt. Van professionals met moderne vaardigheden, dat wel.

Auteur: Marco de Ruiter

Recruiter
Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Lijkt het jou ook gaaf om bij Fincade te werken?

Soortgelijke blogs