Als je voor je organisatie op zoek bent naar nieuwe collega’s wil je de meest geschikte kandidaten uitnodigen. Maar hoe kritisch kun je hier nog in zijn? Veel organisaties hebben te maken met een ‘war on talent’. Werkzoekenden hebben de banen nog net niet letterlijk voor het oprapen. Kom je nog weg met het alleen uitnodigen van ervaren kandidaten of jonge talenten van generatie Y? En waarom zou je voor een ervaren kandidaat of een slim, jong talent kiezen?
Net afgestudeerd talent wordt gezien als vrij en energiek. Talent is er gewoon of wordt snel beheerst zonder veel falen. Ervaring wordt gezien als formeel en geleidelijk gegroeid door werkervaring, training of opleiding. Het is het resultaat van opgebouwde kennis en hands-on lessen. Je zou kunnen beweren dat je talent herkent als je het ziet. Zoals je ook kunt zeggen dat je ervaring herkent wanneer je er mee te maken krijgt.
Maar wie huur je in? Lees hoe de talenten van generatie Y zich verhouden tot ervaring in de volgende drie situaties.
Bij gebrek aan ervaring om uit te putten valt net afgestudeerd talent in crisissituaties terug op het natuurlijk aangeboren vlucht- of vechtgedrag. Ze zijn gekomen waar ze nu zijn, omdat ze voortdurend concurreren met ervaren mensen en hun vastberadenheid om die strijd te winnen laat zien hoezeer ze zichzelf hebben geleerd te overleven.
Deze eigenschap is erg belangrijk wanneer een werknemer met veranderingen of tegenslagen moet omgaan. Net afgestudeerd talent staat meer open voor verandering en weet ze zich aan te passen. Een ervaren kandidaat heeft echter een lange reeks eerdere ervaringen waarmee ze vertrouwd en succesvol zijn. Ze zullen waarschijnlijk minder snel open staan voor veranderingen.
Je kunt zeggen dat ervaren werknemers kunnen putten uit hun ervaring bij hun besluitvorming. Veel werkgevers geven echter aan dat het niet kunnen terugvallen op die ervaring ook veel positieve kanten heeft. Geen slechte gewoonten, geen gekleurde meningen, geen verbrande bruggen. Werknemers met ervaring kunnen ook sterke aannames hebben over wat wel werkt en wat niet. Gebaseerd op hun eigen successen en mislukkingen. Wanneer het tijd is voor veranderingen kan dit hun prestaties nadelig beïnvloeden.
Werknemers met ervaring laten vaak een zekere loyaliteit zien. Als ze voor een langere periode bij eerdere werkgevers zijn gebleven of een belangrijke training hebben afgerond. Maar voorspelt het ook de productiviteit? Ja, ze bleven, maar wat was daarvan de reden? Misschien was het alleen maar omdat ze hun targets gewoon en dagelijkse to-do’s gewoon haalden. Hebben ze de productiviteit verhoogd? Wat brachten ze de organisatie?
Hoewel afgestudeerd talent misschien niet dezelfde ervaring heeft, is hun loyaliteit minstens net zo sterk. Niet aan jou als werkgever, maar aan het werk dat ze doen. Hun opdracht. Daarin willen ze uitblinken, van toegevoegde waarde zijn, er toe doen. Bied je hen voldoende uitdaging, dan blijven ze gemotiveerd en loyaal aan het werk bij je organisatie.
Een risico’s dat gepaard gaat met het inhuren van iemand met ervaring is dat ze met hun ervaring ook een ego kunnen meenemen. Ervaring kan echt geweldig zijn, maar als er een ego of een mindset van beton meekomt kan dat negatief uitpakken voor de werkprestaties en zelfs de kantoorcultuur. Maar sommige van ‘s werelds meest succesvolle ceo’s hebben toch ook enorme ego’s? Ja, maar die werken niet voor jou.
Aan de andere kant kan nieuw talent zich ook heel bewust zijn van hoe getalenteerd ze zijn en daarmee ook een groot ego meebrengen. Waarom? Ondanks het feit dat ze niet de opgebouwde kennis uit werkervaring hebben die ervaren werknemers wel hebben, zijn ze van nature getalenteerd en dat is nog meer ego-versterkend.
Het slimme, maar onervaren talent dat wil blijven worden uitgedaagd? Of de ervaren, goed opgeleide medewerker met het perfecte cv? Het antwoord is niet altijd duidelijk en er valt voor beide mogelijkheden veel te zeggen. Maar kies je voor optimale productiviteit, dan kies je voor slimme young professionals, net afgestudeerd talent.
Deze talenten leren snel en gedijen zelfs op leren. Zonder eerdere werkervaring of training om op terug te vallen, zullen ze altijd vechten om te overleven, wat betekent dat ze zich sneller zullen aanpassen aan veranderingen en nieuwe uitdagingen makkelijk zullen accepteren. Jong, slim talent toevoegen aan je team verhoogt meteen de productiviteit vanaf het allereerste begin.
Fincade geeft net afgestudeerde talenten de kans de beste finance professionals te worden en laten opdrachtgevers met de nodige finance uitdagingen daar de vruchten van plukken. Je komt bij ons voor de juiste finance professionals die je het liefst zou willen overnemen, via de Fincade Finance Academy. Of je wendt je tot ons omdat je gedegen ondersteuning wilt bij je finance uitdagingen middels detachering en interim management. En je kunt bij ons terecht voor het uitbesteden van je administratie. Wij zijn je partner in finance. We zorgen ervoor dat je alle huidige en komende finance uitdagingen aan kunt en laten je organisatie groeien.