Terug naar blogoverzicht

Roel maakte de overstap van hospitality management naar finance

Als je het tien Fincanen vraagt, hebben ze alle tien een andere achtergrond. Wat drijft hen dan toch naar een finance traineeship en hoe verandert dit hun leven? We vroegen het Roel Mourik, met een diploma in hospitality management ging hij aan de slag als finance professional in februari 2017.

Roel Mourik is 27 jaar, komt oorspronkelijk uit Capelle aan de IJssel maar woont ondertussen met zijn vriendin in Vleuten. Hij komt uit een gezin met drie kinderen waarvan iedereen, behalve hij, werkzaam is in de gezondheidszorg. Daar willen we wel eens meer over weten. Hoe is hij met zijn achtergrond en vervolgens opleiding in hospitality management, toch in de finance terecht gekomen?

Afwasser – bedrijfsleider – finance trainee?

“Al vanaf mijn 15e werkte ik met veel plezier in de horeca. Ik ben begonnen met een bijbaantje als afwasser, maar uiteindelijk heb ik alle aspecten gezien. Ik ben bedrijfsleider geweest maar heb ook in de keuken gestaan. Op de middelbare school was ik altijd al druk met clubjes naast school; sportclubjes, de feestcommissie. Het organiseren zit echt in mij. Het was daarom voor mij eigenlijk een logische stap om hospitality management te gaan studeren.

Die opleiding is gelukkig heel breed. Naast (branche) inhoudelijke kennis leer je er veel over management skills. Uiteindelijk stroomt denk ik maar 30% van de studenten de hotellerie in. De rest gaat aan de slag als bijvoorbeeld accountmanager, in de marketing, of zoals ik in finance.

Gedurende mijn verblijf op de hotelschool (voor de studie hospitality management) merkte ik dat de financevakken mij niet alleen het makkelijkst afgingen maar dat ik (nog veel belangrijker) hier ook het meeste plezier in had. Vooral het hele gestructureerde en concrete werken hierin spreekt mij aan. Daarom koos ik dan ook voor een afstudeerstage op een finance afdeling van een 5-sterrenhotel. Dat hotel stond alleen wel in Melbourne, dus moest ik dan ook maar naar de andere kant van de wereld verhuizen.”

“Tijdens mijn studie merkte ik al dat de Financevakken mij niet alleen het makkelijkst afgingen maar dat ik (nog veel belangrijker) hier ook het meeste plezier in had.”

Barbecueën met de directeur

“Op mijn negentiende ben ik al voor mijn eerste stage een half jaar alleen naar Londen geweest. Ik had dus al enige internationale ervaring. Daarnaast is de hotelwereld ook gewoon een hele internationale en open wereld. Je legt makkelijk contacten met de andere stagiaires, dus spannend was het niet. Eigenlijk vooral heel erg leuk!

Ik zou zo in Australië kunnen wonen. Het is Nederland op zijn best. Een vergelijkbare cultuur, met een net wat prettiger klimaat waardoor er zich veel meer buiten afspeelt. De mensen zijn zo vriendelijk en relaxed terwijl dit niet ten koste gaat van het werkethos, iedereen is serieus met zijn werk bezig. In het bedrijf waar ik werkte zat ik vrij snel bij de directeur aan tafel. Wij zijn zelfs met kerst bij hem thuis gaan barbecueën.”

Horeca combineren met finance

“Helaas verliep na zes maanden mijn visum en was het gezien mijn banksaldo ook wel een goed moment om terug te gaan naar Nederland.

Om mijn studie hospitality management te kunnen afronden moest ik alleen nog een afstudeeronderzoek doen. Dat heb ik uiteindelijk gedaan in overleg met het hoofd van de financiële afdeling van de hotelschool. Zij vond het ontzettend leuk dat ik zo enthousiast was over finance. Samen hebben we toen een onderzoek geformuleerd naar de winstgevendheid van hotels in Nederland in vergelijking tot hun sterrenclassificatie. Zo kon ik dus mooi mijn achtergrond in hospitality management combineren met mijn ambitie in finance.

Na het behalen van mijn diploma dacht ik eerst nog een master te gaan doen richting finance, maar omdat hospitality management aan de hotelschool geen officiële bachelor of science is moest ik eerst nog een pre-master volgen. In dat jaar ben ik uiteindelijk gestrand, er waren teveel vakken voor mij die niets te maken hadden met finance en eigenlijk had ik wel even genoeg in de schoolbanken gezeten. Toen in gelijktijdig ook nog eens een interessante eerste carrière stap voorbij zag komen ben ik dan ook gestopt met de pre-master.”

Check hier onze vacatures

Overstap naar finance zonder opleiding in die richting

“Via mijn zus (toen actief binnen de recruitment wereld) ben ik in contact gekomen met iemand die in Tilburg een aantal horeca outlets ging opzetten. Verschillende restaurants en cafés binnen een nieuw woonproject en ik mocht dat helpen opzetten. Ik ging dus aan de slag met de organisatorische kant van de horeca als pre-opening manager.

Gelukkig kwamen hierbij ook de nodige finance-uitdagingen kijken. Naast bijvoorbeeld budgetten en balansen is een gedegen plan nodig om constant in control te zijn op de gang van zaken. Na een tijdje werd hierin voor mij opnieuw bevestigd dat ik het operationele toch wel gezien had en echt door wilde pakken binnen de finance. Maar hoe kom je dan aan een baan als je geen opleiding of jaren ervaring in die richting hebt? En als je ook nog eens een plek wilt waar je wordt begeleid en waar aandacht is voor je ontwikkeling, wordt het helemaal een zoektocht”

In die zoektocht kwam ik gelukkig Fincade tegen. Na wat oriënterende gesprekken (ook bij een vergelijkbaar bureau, vooral actief binnen de overheid) wist ik dat dit wel eens mijn volgende stap kon zijn en het begin van een finance-carrière in de commerciële sector. Dit in combinatie met een goed gesprek met Mariska (manager hr bij Fincade red.), heeft ervoor gezorgd dat ik de knoop snel heb doorgehakt. Ik ging aan de slag bij Fincade.” Nu ruim anderhalf jaar verder ben ik nog steeds blij met de keuze om bij Fincade aan de slag te gaan. Ik merk dat de combinatie van gedegen werkervaring opbouwen gecombineerd met verdieping in de meest ‘hotte topics’’ door cursusdagen en seminars binnen de sector mij veel opleveren.

Nog steeds de bourgondische insteek

“Nu ik werk, leef ik ook duidelijk geregelder en gestructureerder. Ik begin doordeweeks i.v.m. filevermijding altijd vroeg. Mijn wekker gaat om half zes, dus ga ik de avond daarvoor niet meer tot middernacht op het terras zitten. Maar ik houd nog steeds van gewoon lekker leven hoor. Goed eten en drinken, de bourgondische insteek en in het weekend kan ik ook nog uit mijn plaat gaan. Don’t grow up, just grow hè (lachend, red.). Maar je kiest meer je momenten. Ik vind het goed zo. Het is anders, maar dat past bij deze nieuwe fase van mijn leven.”

Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Ook nieuwsgierig naar het traineeship finance van Fincade?