Terug naar blogoverzicht

Solliciteren in december? Netwerken, en andere tips!

Je bent klaar voor je eerste baan, of je wilt een volgende stap maken. Geloof het of niet, solliciteren in december is één van de manieren om je te onderscheiden en de perfecte baan te scoren. Lees hier wat je moet weten om het verschil te maken.

Bedrijven gaan gewoon door

Organisaties gaan niet op slot tijdens de feestdagen. Sterker, vaak hebben ze de plannen voor het volgende jaar rond en zoeken ze nieuwe collega’s om daar vorm aan te geven.

Concurrentievoordeel

Ga jij ook gewoon door? Als je nu energie steekt in het solliciteren, en daar heb je deze maand misschien zelfs extra tijd voor, dan heb je een voorsprong op je concurrenten die wel even ‘off’ gaan.

Feestjes en bijeenkomsten rond kerstmis en oud en nieuw

December, de feestdagen, oud en nieuw… deze periode wordt veel aangegrepen voor allerlei feestjes en bijeenkomsten. Ga er zoveel mogelijk naartoe! De winterbarbecue in de buurt, een cocktailfeestje van een vriend, het eindejaarsfeest van de sportvereniging, een familiefeestje, het feest op het werk van een vriend of vriendin – het telt allemaal! Waar moet je op letten?

1.       Bereid je goed voor

Schaaf je gespreksvaardigheden nog even bij. Soms gaat het vanzelf, maar een effectief gesprek komt meestal niet vanzelf. Mensen herinneren zich het meeste van wat je zei niet, maar ze zullen zich herinneren hoe je ze hebt laten voelen. Mensen praten graag over zichzelf en waarderen een oprecht luisterend oor. Leer jezelf aan om interesse te tonen in anderen en hoe je je carrièreambities op een bondige en boeiende manier kunt uitleggen.

2.       Zorg voor mogelijkheden om te connecten

Hoe representatief en up-to-date in jouw LinkedIn-profiel? Staat erin wat jij wilt? Die carrièreambities? Staat erin wat je kunt, wat je sterke eigenschappen zijn? Je talenten? LinkedIn is hét zakelijke sociale netwerk. Tijdens het netwerken, of naderhand is het handig om met je gesprekspartner te connecten. Maar ook je andere sociale kanalen worden door organisaties bekeken wanneer je solliciteert. Houd daar rekening mee en zorg dat die ook laten zien wat je wilt laten zien!

3.       Praat met mensen die je carrière kunnen bevorderen.

Wie gaat jou aan die mooie nieuwe baan helpen? Lastig te zeggen. Het kan iedereen op zo’n feestje of bijeenkomst zijn. Maar als je dan de hele tijd met je beste vriend Jaap staat bij te praten, is de kans groot dat je een kans misloopt. Spreek daarom met Jaap af een andere keer bij te praten, gooi de schroom van je af en stap op andere mensen af. Bedenk vooraf een plannetje voor jezelf. Streef er bijvoorbeeld naar om drie tot vijf nieuwe mensen te ontmoeten en wat je in ieder geval aan de orde wilt laten komen.

Kerstkaarten

December is de tijd van het jaar om kerstkaarten en nieuwjaarswensen te versturen. Hoe je het ook doet, een echt kaartje, een e-mail, een berichtje via WhatsApp et cetera…, doe het! In het berichtje waarmee je iedereen fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar wenst schrijf je dan meteen over je hoop op een nieuwe baan in het nieuwe jaar. “… en een fantastisch nieuwjaar gewenst. Ik hoop dat je …. En zelf hoop ik binnenkort een baan op X-gebied te vinden.” Een echte kaart, met de hand geschreven, krijgt de meeste aandacht, omdat die niet vaak meer wordt verzonden.

Geef referenties en doorverwijzingen (en krijg ze)

Referenties en doorverwijzingen (referrals), we hebben ze allemaal nodig. Nu is een goed moment om, bijvoorbeeld op LinkedIn, een aantal mensen een mooie referentie mee te geven. Daarnaast kun je twee mensen uit je netwerk, die elkaar nog niet kennen, aan elkaar linken.

Elke keer wanneer je zoiets doet, verdiep je je relatie met die ander. Kom je weer op het netvlies en spek je de zogenaamde emotionele bankrekening bij hem of haar. Ben je positief top-of-mind dan zal hij of zij geneigd zijn om jou ook een gunst te verlenen wanneer de gelegenheid zich voordoet. Vergroot hiermee de kans op die ene verwijzing die leidt naar dat gesprek en de kans op die mooie baan.

Je kunt natuurlijk ook lekker niets doen, maar december is een periode van mogelijkheden. Grijp ze aan!

Bron: Chantal Eckhart

Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Lijkt het jou ook gaaf om bij Fincade te werken?

Soortgelijke blogs