Terug naar blogoverzicht

Traineeship finance; ‘een heerlijk begin van mijn werkend bestaan’

Een combinatie van cijfers, financiën en werken in de zorgsector, dat is wat Lieke van Leeuwen na haar studie wilde. En precies dat vond ze in het traineeship finance in de zorg van Fincade. Onlangs maakte zij de sprong van de zorg naar het bedrijfsleven. Hoe beleefde zij die grote overstap? En hoe was haar eerste jaar als finance trainee bij Fincade? Dat vertelt Lieke hier.

Eerste jaar Fincade

Lieke kijkt met veel plezier terug op haar eerste jaar bij Fincade. Van trainee finance in de zorg groeide zij door naar medewerker accounting and financial control bij een grote verzekeraar. “Ik heb een heel positief gevoel over het afgelopen jaar. Ik kan geen negatieve punten bedenken, dat is wel een heerlijk begin van mijn werkend bestaan”, vertelt Lieke enthousiast.

Opdracht in de zorg

Met de eerste weken in het traineeship finance in de zorg van Fincade en haar master health economics op zak, had Lieke een goede basis voor haar eerste opdracht bij een ziekenhuis. “Daar was ik DBC medewerker. DBC staat voor ‘Diagnose Behandel Combinaties’, dat zijn een soort pakketten binnen de zorg. Als jij bijvoorbeeld je arm breekt, betaal je voor alle benodigde zorg in één (DBC) pakket. Daar wordt dan een code aan gekoppeld en er zitten veel regels aan vast. Daar heb je mee te maken bij declaraties en daar hield ik me dan mee bezig.”

Grote overstap

Na drie maanden werken bij het ziekenhuis kwam er een nieuwe uitdaging op haar pad. Lieke kon overstappen vanuit de zorgsector naar een opdracht bij een verzekeraar. “Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik ook nieuwsgierig ben naar de wereld buiten de zorg. Een verzekeraar leek me dan een mooie eerste stap. Ik vroeg me af hoeveel efficiënter en hoeveel verder de commerciële wereld zou zijn en of dit überhaupt zo is”, aldus Lieke.

Hoe ga ik dit allemaal onder de knie krijgen?

Het was een grote uitdaging omdat Lieke nog weinig van de sector wist en als gevolg van de Coronapandemie vrijwel meteen fulltime moest thuiswerken. “Ik vond het leuk omdat ik meteen veel nieuwe dingen leerde, maar ook pittig omdat ik dacht: ‘hoe ga ik dit allemaal onder de knie krijgen?’ Dat ik mega uitgedaagd en in het diepe gegooid word, vind ik ook juist leuk. Ik zie wel waar ik tegenaan loop.”

Begeleiding Fincade

Gelukkig was er voordat ze begon nog tijd voor voorbereiding bij Fincade. Ze kreeg van de opleidingsmanager een training over verzekeringen en de regelgeving die daarbij komt kijken en heeft zichzelf goed ingelezen. Lieke: “Ik vind het altijd spannend als ik ergens aan begin en wil het altijd meteen helemaal kunnen, maar dat kan natuurlijk niet. Wel was ik nu door de begeleiding van Fincade echt zeker genoeg om te denken: ik kan hier beginnen.”

“Zodra ik hulp nodig heb, kan ik altijd bellen of mailen. Je moet wel zelf aankloppen, maar dan krijg je alle hulp die je op dat moment wilt”, gaat ze verder. “In deze opdracht gebruik ik veel Excel. Ik heb de eerste weken veel tijd besteed aan een verdieping in dit programma. Dat ging heel goed met het studiemateriaal dat Fincade daarvoor biedt.”

Talenten ontdekken in nieuwe rollen en taken

Haar huidige functie als medewerker accounting and financial control is heel veelzijdig en Lieke wil alles leren en begrijpen. “Eigenlijk heb ik verschillende opdrachten binnen de afdeling. In deze rol heb ik een mooie helikopterview en ben ik een spin in het web”, vertelt Lieke. “Ik notuleer bijvoorbeeld ook bij het managementteam finance overleg, waarbij ook de directeuren van alle financiële afdelingen zitten. Door zulke taken krijg je meer inzicht in hoe zo’n grote organisatie werkt.”

Ook werd Lieke ingezet bij de administratie van vermogensbeheer. “Ik heb daar meegekeken. Dat was interessant en leerzaam want dat is een kleine, maar volledige administratie. Ik heb daaruit gehaald wat ik eruit wilde halen en toen kon ik door naar een andere opdracht. Dat is super fijn. Zo kan ik overal leren en ontdekken wat ik leuk vind en waar ik goed in ben.”

Alle kansen voor ontwikkeling

Lieke voelt zich goed op haar plek in deze opdracht via het traineeship finance. “Ik zit lekker in de flow en voel dat ik ook wel bij deze opdrachtgever wil blijven. Hoewel ik nu helemaal niet meer in de zorgsector zit, ben ik nog steeds heel blij dat ik bij Fincade ben begonnen, de kans krijg om me te ontwikkelen en daarvoor alle begeleiding krijg die ik nodig heb.”

Ook een carrière in finance?

Wil jij ook de kans pakken om je te ontwikkelen tot finance professional? Bekijk dan hier onze vacatures!

Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Ook nieuwsgierig naar een traineeship bij Fincade?

Soortgelijke blogs