Terug naar blogoverzicht

Vaardigheden als basis, niet het boekhoudprogramma!

Vaardigheden als basis, niet de kennis van het boekhoudprogramma!

Stel: de perfecte kandidaat voor een openstaande financiële functie ligt op een presenteerblaadje voor je neus. Hij of zij voldoet aan een lange lijst met eisen, behaalde indrukwekkende diploma’s en deed ervaring op bij toonaangevende bedrijven. Toch is er één maar: de kandidaat heeft nog niet eerder met jouw specifieke boekhoudprogramma gewerkt. Wat doe je dan? Alsnog binnenhalen natuurlijk! Een goede finance professional heeft namelijk de vaardigheden om binnen no time overweg te kunnen met ieder boekhoudprogramma.

Verschillende boekhoudprogramma’s

Er zijn tal van verschillende boekhoudprogramma’s op de markt en elk bedrijf heeft haar eigen voorkeur. De één is ondersteboven van Exact, de ander van AFAS en weer een ander van bijvoorbeeld SAP. Een voorkeur hebben is natuurlijk niet verkeerd. Het gaat pas mis wanneer een bedrijf het boekhoudprogramma ziet als het walhalla waar elke potentiële kandidaat hoe dan ook ervaring mee moet hebben. Een onrealistische verwachting: je leert toch ook niet autorijden in vier verschillende auto’s?

Boekhoudprogramma: ‘the holy grail’

Het uitgekozen boekhoudprogramma wordt binnen veel bedrijven op een gegeven moment gezien als het allerbelangrijkste. Eigenlijk neemt het programma als het ware de finance functie over. Terwijl de automatisering met de software slechts een schilletje over je totale boekhouding is. Denk maar terug aan vroeger, toen de boekhouding nog uitgeschreven werd in journaalposten. Dat is waar het om draait: de basisvaardigheden. Dat moet de basis zijn, niet het systeem.

Goede kandidaat kan met elk boekhoudprogramma overweg

Een goede finance professional beschikt over de juiste vaardigheden en is zelfs in staat om de boekhouding uit te schrijven zoals vroeger, met pen en papier. Hierdoor kan hij of zij binnen twee dagen ieder boekhoudsysteem eigen maken. Zolang je de essentie van boekhouden kent, kun je namelijk met elk systeem overweg.

Boekhouden is tenslotte geen kunstje wat je leert. Het is hetzelfde als wanneer je in een andere auto stapt: als je auto kunt rijden, kun je dat in elke auto. Misschien is het even wennen, omdat bepaalde knopjes net op een andere plek zitten, maar de basis blijft hetzelfde. Net zoals rijden in verschillende auto’s, heeft een goede kandidaat boekhouden in een ander systeem zo onder de knie.

Finance professionals

Onze finance professionals werken met elk boekhoudprogramma binnen twee dagen alsof het hun eigen auto is. We ontwikkelden namelijk een vereist assessment waarvoor slechts ongeveer 35% slaagt. Hierdoor kunnen we garanderen dat onze professionals in staat zijn om zich snel te ontwikkelen en met elk systeem overweg te kunnen. Neem gerust contact met ons op als je hierover meer wilt weten.

Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Ook een finance professional van Fincade?

Soortgelijke blogs