Terug naar blogoverzicht
Fincade

Wat doet een business controller?

Een business controller is misschien wel dé (financieel) strateeg binnen een organisatie. Een financieel medewerker met een plan voor de toekomst dus. Echt een functie voor young professionals met ambitie én de nodige werkervaring. Maar wat doet een business controller eigenlijk? En welke vaardigheden en competenties heeft een goede business controller?

Wat is een business controller?

Waar een financial controller kijkt naar de cijfers van de afgelopen periode, ga je als business controller aan de slag met het strategisch plan voor de toekomst. De business controller gaat verder waar de financial controller ophoudt. Zo kijk je of de cijfers aansluiten op de toekomstplannen en ambities van de onderneming. Vervolgens bedenk je welke stappen de onderneming moet nemen om bepaalde doelen te halen. Je bent dus een echte ‘go-getter’.

Enkele werkzaamheden en rollen van een business controller:

  • Het opstellen van financiële rapportages, zoals: businesscases, managementrapportages, (meerjaren)planningen.
  • Het uitvoeren van bedrijfseconomische analyses en scenario-analyses
  • Het in de gaten houden van budgetten en het zoeken naar kostenbesparingen

Ze moeten jou hebben als het gaat om het verbeteren van financiële processen. Oftewel: wat kan er beter qua planning en budgettering? Zo zorg je ervoor dat jouw organisatie alles in huis heeft om de gestelde doelen te behalen.

Nieuwsgierig geworden? Zie je een carrière in finance wel zitten? Bekijk dan hier onze finance vacatures.

De plaats van een business controller binnen een organisatie

Business controllers kom je vooral tegen op de afdeling financial control/finance van grotere bedrijven. Als business controller werk je nauw samen met financial controllers, business managers en business analisten. Je bent daarnaast een sparringpartner voor het management en de directie.

Analytisch en strategische sterspeler

Als we het hebben over een vaardigheid waar een business controller in uitblinkt, dan is dat toch wel de gave om hoofd- van bijzaken te scheiden. Laat de (financiële) details maar over aan de financial controller, dan kan jij de rode draad in de gaten houden. Jij houdt je ‘eyes on the prize’ zogezegd.

Communicatief vaardige teamplayer

Aangezien je als business controller veel contacten hebt met verschillende afdelingen, is goed communiceren echt jouw kracht. Jij kunt ingewikkelde informatie en cijfers goed en bondig verwoorden. (#goedverhaallekkerkort)

Bijvoorbeeld wanneer je moet uitleggen waarom een budget te krap is of waarom er is afgeweken van het businessplan. Door de juiste, slimme vragen krijg jij de juiste informatie moeiteloos boven tafel. Iets wat je onder andere leert in onze Fincade Finance Academy.

Waarom zou je business controller bij Fincade worden?

Fincade biedt je de kans om jouw financiële carrière een vlucht te laten nemen. We bieden je de kans om leren en werken te combineren met onze eigen Fincade Finance Academy. Tijdens deze academie leren we je inhoudelijke skills op het gebied van finance. Daarnaast gaan we de diepte in met jouw persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld door het opstellen van jouw DISC-profiel.

In de Fincade Finance Academy krijg je continu persoonlijke coaching en begeleiding ‘on the job’. Hierdoor kom je op de juiste plek terecht én zul je razendsnel groeien.

Lijkt dat je wat? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze vacatures.

Waarom een business controller van Fincade?

Vanuit de Fincade Finance Academy krijgen zowel starters als young professionals alle relevante handvatten aangereikt, waarmee ze direct aan de slag kunnen. We werken niet alleen aan hun kennis van de ‘harde kant’. Denk hierbij aan (boekhoudkundige) vaardigheden zoals kostencalculaties en werken met programma’s als: Excel, Power BI). We besteden minstens zoveel aandacht aan hun communicatieve vaardigheden, zoals leren presenteren en adviseren. Dit alles om zowel nu als in de toekomst succesvol te zijn als business controller.

Wil je eens verder praten over hoe een finance professional van Fincade van toegevoegde waarde voor jouw organisatie kan zijn? Of ben je benieuwd welke kandidaten we in huis voor hebben? Kijk dan vooral verder op onze website, of neem meteen contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Fincade

Fincade staat voor FINance CAreer DEvelopers. Wij geven zowel starters als young professionals de kans om de allerbeste finance professionals te worden. Daar plukken niet alleen zij, maar ook onze opdrachtgevers de vruchten van.

Als open, ambitieuze organisatie staan mensen bij ons op de eerste plaats, áltijd. Vanaf het eerste contact zijn wij betrokken bij opdrachtgevers én onze professionals. We zetten graag een extra stap!

Recruiter
Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Lijkt het jou ook gaaf om bij Fincade te werken?

Soortgelijke blogs