Terug naar blogoverzicht
Fincade

Wat doet een project controller?

Steeds meer organisaties werken op basis van projecten. Ze hangen als het ware van projecten aan elkaar. De functie van project controller wordt daardoor steeds populairder, zowel bij bedrijven als bij young professionals. Als jij in kansen denkt, risico’s ziet als een uitdaging en affiniteit hebt met finance, dan ben jij waarschijnlijk een geboren project controller! Een ideale functie om de volgende stap te maken in jouw financiële carrière.

Maar wat doet een project controller nu eigenlijk? Hoe verhoudt hij of zij zich tot de andere (financiële) functies in een organisatie? En welk pakket aan skills en competenties moet een project controller in huis hebben?

Wat is een project controller?

Als project controller koppel jij het financiële plaatje aan de praktijk. Jij schat de risico’s in van lopende en toekomstige projecten in, maar ziet ook kansen. Bijvoorbeeld wanneer een project groter opgezet kan worden dan vooraf bedacht is. Want: jij houdt wel van een uitdaging.

Een paar werkzaamheden en rollen van een project controller:

  • Inrichten en controleren van de projectadministratie
  • Bewaken van het budget en de planning
  • Risicoanalyse en -management
  • Kansen analyseren
  • Samenstellen van rapportages
  • Communiceren en rapporteren over projectadministratie

Het mooie en misschien ook wel het uitdagende van projecten is: ze zijn tijdelijk. Zodra het ene project is afgerond, stoom je moeiteloos door naar het volgende. Jij beweegt flexibel mee en houdt de financiële administratie in de tussentijd scherp in de gaten. Want het project moet geslaagd zijn, maar natuurlijk ook geld opleveren.

Nieuwsgierig naar onze vacatures? Klik hier

De plaats van een project controller binnen een organisatie

Bij werkzaamheden ‘op het snijvlak van ‘geld & organisatie’, daarbij komen project controllers om de hoek kijken. Je bent zogezegd de lijm tussen de projectmanager aan de ene kant en de financieel directeur (cfo) aan de andere kant. In jouw unieke rol met financieel-administratieve taken, zorg je dat beide partijen het met elkaar eens worden.

Nieuwsgierige verbinder

Waar een projectmanager zijn eigen project ‘het best opgezette project ever vindt’, ben jij de realist. Eentje die met beide benen op de grond staat en waar nodig met je poten in de modder. Je durft op mensen af te stappen en te zeggen waar het op staat. Hierbij heb je veel gevoel voor ‘de corebusiness’ van jouw bedrijf, je wilt weten wat er speelt en je kunt mensen goed inschatten. Daarnaast pas je je moeiteloos aan, zowel aan de businesskant als aan het management.

Jij kent geen tegenvallers, alleen’ uitdagingen’

Met jouw gevoel voor de business weet jij bij jouw projecten alle ballen in de lucht te houden als het gaat om: tijd, kosten en kwaliteit. Prioriteiten stellen: no problem. Want je weet, als iets sneller opgeleverd moet worden, dan gaat dat meer geld kosten. En als tijd geen rol speelt, dan kan je maximaal inzetten op de kwaliteit.

Jij combineert naadloos een strakke planning, met op zijn tijd een strak (mantel)pak. Hierin bewaak jij het overzicht en rapporteer je tijdig aan het financieel management en de projectmanager. Hoezo tegenvallers? Uitdagingen bedoel je!

Waarom zou je project controller bij Fincade worden?

Wil je je carrière vliegend starten of snel doorgroeien? Dan zit je goed bij Fincade. Met de Fincade Finance Academy krijg je de kans om werken en leren te combineren. Iedereen die start bij Fincade is gelijk en start onderaan de welbekende ladder. Ook al heb je misschien al wat ervaring. Hoe snel je naar boven klimt en alle sporten van de ladder bewandelt; dat is aan jou!

We leggen samen een stevige basis als het gaat om de inhoudelijke kant van finance. Je krijgt bijvoorbeeld de mogelijkheid om je diploma moderne bedrijfsadsministratie te halen. Word je super goed met Excel en weet je je weg te vinden in PowerBI.

Natuurlijk ga je ook met persoonlijke ontwikkeling aan de slag, bijvoorbeeld door jouw DISC-profiel op te stellen. Met onze persoonlijke begeleiding zorgen we ervoor dat jij op precies de juiste plek terecht komt én groeit.

Lijkt je dat wel wat? Neem dan contact met ons op, of bekijk onze vacatures.

Waarom een project controller van Fincade?

Al onze young professionals beginnen met onze Fincade Finance Academy. Zo kunnen ze met de juiste kennis en vaardigheden direct goed uit de startblokken komen.

De Fincade Finance Academy start met een maand interne scholing en gaat over in persoonlijke begeleiding op locatie. We behandelen hierbij financieel inhoudelijke onderwerpen. Zo gaan onze professionals de diepte in met: boekhoudkundige vaardigheden, leren rapporteren en werken met programma’s als Excel en Power BI.

Daarnaast zijn sterke communicatie en persoonlijke ontwikkeling speerpunten binnen dit traject. Presenteren, luisteren, samenvatten en doorvragen: allemaal vaardigheden die onze professionals in huis hebben. Want wij willen dat onze project controllers succesvol zijn én blijven.

Benieuwd naar de professionals van Fincade? En welke waarde zij kunnen toevoegen aan jouw organisatie? Klik dan door op onze website, of neem meteen contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Fincade

Fincade staat voor FINance CAreer DEvelopers. Starters en young professionals in finance kunnen bij ons tot bloei komen en zo hun financiële carrière een vliegende start geven. En daar plukken zijzelf, maar ook onze opdrachtgevers de vruchten van.

Mensen staan altijd op nummer één, dat is één van de kernwaarden van onze open, betrokken en ambitieuze organisatie. Bij ons ben je geen nummer. Wij zetten graag die extra stap.

Recruiter
Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Lijkt het jou ook gaaf om bij Fincade te werken?

Soortgelijke blogs