Terug naar blogoverzicht
Fincade

Werken in finance zonder ervaring, het kan!

Nick Mielke heeft de hoge hotelschool afgerond, maar heeft via Fincade inmiddels meerdere opdrachten in finance gedaan. Wat is de link is tussen de hotelschool en werken in finance? Hoe is zijn interesse in dit boeiende vakgebied ontstaan? En hoe heeft hij het voor elkaar gekregen om zonder specifieke finance ervaring wél een finance carrière te starten? Je leest het in dit artikel!

Van hoge hotelschool naar finance

Nick is afgestudeerd aan de hoge hotelschool in Den Haag. Tijdens deze opleiding kwam hij ook in aanraking met financiële vakken, deze trokken hem het meest, vertelt hij. “Een groot deel van de opleiding is gericht op gastvrijheid, maar er zaten ook veel andere vakken tussen. Hierbij kun je denken aan personeelszaken, rechten, maar ook financiën. De financiële vakken vond ik zelf het meest interessant. Ik weet niet precies waarom. Het lag mij gewoon goed en ik vond het leuk om er mee bezig te zijn. Ik heb toen besloten dat ik na mijn opleiding de stap richting finance ging maken.”

Zonder ervaring beginnen in finance

Net zoals veel andere professionals van Fincade, is Nick dus met een andere studieachtergrond begonnen in finance. Was dat lastig? “Ja en nee”, begint Nick. “Ondanks dat je al wel met finance te maken hebt gehad, beland je in een compleet nieuwe wereld, waar je alles nog moet ontdekken. Dat is even wennen, maar Fincade begeleidt je hier goed in.

Je start in een finance traineeship waarvan de eerste maand een opleidingsmaand is. Het zijn intensieve dagen, maar je leert er ontzettend veel van. Je krijgt genoeg financiële kennis om in je eerste opdracht te starten. Hierbij probeert Fincade er ook voor te zorgen dat dit een wat rustigere opdracht is, zodat je op je eigen tempo de wereld van finance kan ontdekken.”

Finance is niet saai

De eerste opdracht begon voor Nick op de crediteurenadministratie van een ziekenhuis. “Het was mijn eerste opdracht, dus alles was nieuw. Dat was best spannend. Ik ben erg blij dat ik daar in een behulpzaam en gezellig team terecht ben gekomen. Als ik vragen had kon ik die daar makkelijk kwijt en ik werd goed begeleid door de collega’s uit mijn team. Hierdoor heb ik een goede eerste stap in mijn finance carrière kunnen zetten.”

Na een paar maanden begon hij in een nieuwe opdracht als assistent controller bij een organisatie voor bedrijfstransformatie. “Die was gelijk een stuk uitgebreider”, vertelt Nick. “Hier ging ik onder andere aan de slag met bankboeken, facturen boeken, debiteurencontact en hield ik mij bezig met de maandafsluiting (de maandelijkse controle van de boekhouding). Omdat ik veel dingen nog niet eerder in de praktijk had gedaan, leerde ik ontzettend veel. De werkzaamheden waren afwisselend. Dat vind ik toch wel het leukste aan finance, die afwisseling. Hierdoor kan ik mijzelf beter concentreren en wordt het werk niet saai.”

Link met het verleden

De laatste opdracht van Nick had ook nog een link met zijn verleden: “De opdrachtgever is actief in funderingstechnieken. Ik kom uit een gezin met een familiebedrijf in de civiele techniek. Omdat ik van jongs af aan al mee heb kunnen kijken in deze branche, heb ik daar meer kennis over dan andere collega’s. Dat is ook de reden dat ik ben gevraagd voor die opdracht. De manier waarop daar gewerkt en gecommuniceerd wordt was mij al bekend. Dat hielp wel mee. De klik was er ook vrij snel met de organisatie.” Door uitstel van het project is Nick momenteel gestart in een andere opdracht bij een dealerorganisatie van een premium automerk, maar het is de planning dat hij aan het einde van het jaar terugkeert bij de opdrachtgever binnen de funderingstechniek om het project hier af te maken.

Door trainingen en cursussen steeds verder ontwikkelen

Op dit moment valt het niet meer op dat Nick gestart is zonder ervaring in finance. “Tijdens het finance traineeship leer je ontzettend veel. Daardoor ben je snel van toegevoegde waarde voor opdrachtgevers, ook al heb je geen opleiding gedaan in die richting.

We worden continu bijgetraind en ook tijdens je opdracht doe je veel kennis op. Bijvoorbeeld met bankboeken: in het begin weet je nog niet hoe je met het systeem om moet gaan en waar je op moet letten. Dat wordt je allemaal uitgelegd en zo leer je ontzettend snel. Loop je ergens tegenaan of heb je de juiste kennis nog niet in huis, kan je ook altijd bellen naar collega’s of iemand aanspreken bij je opdracht. Iedereen is behulpzaam en neemt de tijd om je tips te geven of uit te leggen hoe je taken het beste op kan pakken.

Om je kennis nog meer te verbreden worden er ook genoeg trainingen en cursussen aangeboden die aansluiten bij je opdracht en persoonlijke ontwikkeling. Ik ben nu zelf bezig met het volgen van twee trainingen die ongeveer in dezelfde periode lopen. Hierdoor blijf ik mijzelf ontwikkelen.”

Ook werken in finance zonder ervaring?

Het maakt dus niet uit of je een andere studieachtergrond en dus geen ervaring hebt. Als je wilt starten in finance is een traineeship de perfecte eerste stap. In het finance traineeship van Fincade bieden wij jou een goede basis voor een carrière in dit boeiende werkveld. Iets voor jou? Solliciteer dan nu!

Recruiter
Heb je nog vragen?
Stel ze direct aan Marco de Ruiter

Start nu jouw traineeship finance!

Soortgelijke blogs